Wat doe jij als je per ongeluk gluten hebt binnen gekregen? Zou je dan ook willen dat er een wondermiddel bestaat om van de klachten af te komen? Helaas pindakaas. Er bestaat geen “gouden tip” die bij iedereen helpt. Op het moment dat je gluten hebt binnen gekregen, reageert het immuunsysteem door het aanmaken van antistoffen tegen jouw eigen weefsels. Vervolgens ontstaan er beschadigingen en ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm. Deze immuunreactie kun je helaas niet stoppen of verminderen, maar er zijn gelukkig wel aantal dingen die je kunt doen na een glutenfout. Hieronder volgen een aantal tips!
De kans op dieetfouten is altijd aanwezig. Zeker in het begin (als je net glutenvrij eet) is het logisch dat het niet van de een op de andere dag lukt om 100% glutenvrij te eten. Probeer wel altijd te achterhalen waar de fout is ontstaan. Ben je vergeten van een product de ingrediënten te lezen en ligt het al in de prullenbak? Haal het er nog even uit om te kijken of er inderdaad gluten in dat product zaten. Of heb je per ongeluk je handen niet gewassen nadat je jouw huisdier glutenbevattend voer hebt gegeven? En daarna jouw ontbijtje naar binnen gewerkt? Kan gebeuren, maar achterhaal altijd waar het precies mis is gegaan. Zie het als een leermoment zodat je deze fout de volgende keer kunt voorkomen.
Sommige mensen met coeliakie krijgen last van buikkrampen of buikpijn na een glutenfout. Het kan dan helpen om even extra lief te zijn voor jouw buik wat betreft eten en drinken. Je kunt je vast voorstellen dat een beschadigd en ontstoken darmslijmvlies eerder zit te wachten op een licht verteerbare maaltijd dan op een hele zware maaltijd (die bijvoorbeeld te vet, te heet of te pittig is). Probeer daarom alles waar “te” voor staat te vermijden. Een maaltijd met gekookte groente en gekookte aardappels valt waarschijnlijk net iets beter dan een pittige curry. Ook kan het prettig zijn om bijvoorbeeld warme dranken te nemen in plaats van te koud en hard eten (zoals bijv. noten) uitgebreid te kauwen voordat je het doorslikt. En mocht je je afvragen wat goed kauwen is: slik iets door als een papje. Dan heb je een groot deel van het voorwerk voor je maagdarmkanaal al in jouw mond gedaan.
Ook zijn er mensen die (extreem) moe worden na een glutenfout. Ik geef altijd het advies om écht te luisteren naar jouw lijf en rust te nemen als het daarom vraagt. Iemand met een gekneusde knie weet ook dat het niet handig is om een wedstrijd te gaan tennissen. Bij jou zijn op dat moment je darmen aangetast en dit heeft tijd en energie nodig om te herstellen. Dus bij vermoeidheid: neem rust, rust en nog eens rust.
Ook kan het zijn dat je je boos, chagrijnig of emotioneel voelt. Geef deze emoties de ruimte, ze mogen er zijn. Het is logisch dat je baalt, je niet fijn voelt en geen zin hebt in een glutenfout. Een glutenfout komt altijd op een moment dat je er niet op zit te wachten. Wees een beetje lief (en niet te streng!) voor jezelf en vraag hulp aan anderen waar mogelijk (misschien wil iemand wel voor je koken of boodschappen doen?).
Last van diarree? Dan kun je in een korte tijd véél vocht verliezen. Van een vochttekort kun je ook heel moe worden. Daarom is mijn tip: drink veel! Een ander kan juist last krijgen van verstopping, ook dan is het belangrijk goed te drinken. Daarnaast is het bij zowel diarree als verstopping belangrijk om te letten op de hoeveelheid voedingsvezels die je eet. Voedingsvezels zorgen voor een goede stoelgang en zitten onder andere in groente, fruit en (glutenvrije) volkorengranen.
Je kunt met veel drinken en op jouw voedingsvezels letten niet de immuunreactie na een glutenfout beïnvloeden, maar wel voorkomen dat je uitdroogt of juist een slechte stoelgang krijgt doordat je te weinig vezels of vocht binnen krijgt.
Heb je ook last van misselijkheid? Dan is het goed te weten dat een lege maag het misselijke gevoel versterkt. Probeer daarom toch kleine beetjes te eten. Een paar slokken Coca Cola (geen heel glas en geen light of zero) kunnen ook helpen tegen het misselijke gevoel.
Vaak voel je je gewoon echt niet lekker na een glutenfout. Een warm bad of een warme douche kunnen dan prettig zijn. Ook kan het fijn zijn om comfortabele kleding te dragen die niet op de buik drukt of om op de bank/in bed te gaan liggen met een warme pittenzak of een warme kruik. Kortom: zorg ervoor dat je het voor jezelf comfortabel maakt. Volgens mij wordt niemand na een glutenfout vrolijk van een knellende broek of strakke jurk.
Dit waren mijn tips voor na een glutenfout. Mocht je op dit moment middenin zo’n fout zitten dan wens ik jou heel veel beterschap. Hopelijk voel je je snel weer de oude!