Als je glutenvrij moet gaan eten, dan is dit vaak nogal een omschakeling. Want waar zitten gluten allemaal in? En hoe kun je dit het beste doen? In het begin zul je misschien producten één op één gaan vervangen. Maar als je eenmaal gewend bent om glutenvrij te eten, dan kun je jezelf afvragen of je wel gezond bezig bent. Hoe doe je dat nu precies, gezond glutenvrij eten?
Op nummer één staat natuurlijk: eet glutenvrij! Zorg dat je gluten volledig mijdt en houd rekening met kruisbesmetting. Zeker als je net glutenvrij gaat eten is het zinvol om een diëtist gespecialiseerd in het glutenvrije dieet te bezoeken (vraag écht naar deze specialisatie voordat je gaat!). Een diëtist kan je helpen met alles waar je aan moet denken als je glutenvrij gaat eten.
Wees voorzichtig met van nature glutenvrije melen te koop bij bakkerijen of supermarkten. Als er geen glutenvrij logo of de tekst glutenvrij op staat, dan is de kans groot dat ze besmet zijn met gluten. Bijvoorbeeld doordat het graan naast een tarwe-veld is verbouwd, in dezelfde container is vervoerd als een glutenbevattend graan of doordat de melen in dezelfde molen als een glutenbevattend graan zijn gemalen. Neem daarom het liefst alleen melen en glutenvrije graanproducten met een glutenvrij logo en de tekst ‘glutenvrij’ op de verpakking.
Misschien klinkt dit een beetje gek, maar probeer zo min mogelijk bewerkte glutenvrije producten te nemen. De meeste bewerkte glutenvrije producten bevatten weinig vezels, vitamines en mineralen maar vaak wel veel suiker, vet en calorieën. Bewerkte glutenvrije producten (zoals koekjes, repen, taartjes, etc.) zijn daarom meestal geen gezonde keuze. Af en toe iets ‘ongezonds’ past natuurlijk ook in een gezond voedingspatroon, maar neem deze producten met mate.
Eet veel van nature glutenvrije voeding, waaronder ook glutenvrije granen en pseudo-granen (het liefst met de tekst glutenvrij). Voorbeelden zijn: amarant, boekweit, zilvervliesrijst, haver, quinoa, teff, gierst, sorghum. Daarnaast zijn bonen, peulvruchten, noten en zaden goed om regelmatig in je voedingspatroon te verwerken. Deze voedingsmiddelen kun je ook gebruiken om bijvoorbeeld gezonde snacks of koekjes van te maken.
Een beetje een open deur misschien, maar volg de algemene richtlijnen voor een gezond voedingspatroon: varieer! En neem minimaal 2 stuks fruit en 250 gram groente per dag. Je lichaam heeft veel aan de vezels, vitaminen en mineralen in groente en fruit. Daarnaast is groente & fruit van nature glutenvrij. Neem ook elke dag een handje noten en voldoende zuivel. Melk is een belangrijke bron van eiwit, calcium en vitamine B12. Wanneer je niet tegen lactose kunt, zorg dan dat je de melkproducten goed vervangt. Dit doe je door te kiezen voor een lactosevrije melk of plantaardige melkvervangers die verrijkt zijn met calcium en vitamine B12. Drink daarnaast voldoende water en thee.
Jodium is een aandachtspunt bij glutenvrij eten en komt van nature voor in zeewier, zeevis en schaal- en schelpdieren. Ook eieren en zuivel bevatten een kleine hoeveelheid jodium. In Nederland krijgen mensen vooral jodium binnen via glutenbevattend brood omdat hieraan gejodeerd bakkerszout wordt toegevoegd, maar als je glutenvrij eet dan eet je vaak brood waar geen jodium aan toe is gevoegd. Hierdoor kun je tekorten ontwikkelen. Eet daarom regelmatig zeevis, eieren en neem zuivel. En als je zout gebruikt, gebruik dan glutenvrij (dat wil zeggen: een gesloten verpakking die niet uit een gluten-bakkerij afkomstig is) bakkerszout of JOZO (gejodeerd) keukenzout.
Bezoek de glutenvrije diëtiste
Natuurlijk is dit slechts een greep uit de adviezen voor een gezond dieet, maar het zijn alvast wat handvatten waar je aan kunt denken. Voor een
persoonlijk en afgestemd advies, bezoek daarvoor altijd een diëtist. Zij kan berekenen hoeveel voedingsstoffen je binnen krijgt en of je voldoende vitaminen, mineralen, bouwstoffen en energie
binnen krijgt!'
Ook kun je meer lezen op mijn glutenvrije blog: www.glutenvrijedietist.nl
Voor het artikel op Missglutenvrij.nl, klik hier.